Na kanker weer aan het werk:
wat vinden werknemers belangrijk?
Iemand die met kanker te maken krijgt, is meestal een tijd geheel of gedeeltelijk afwezig van werk. Waar moet je als werkgever rekening mee houden als de medewerker weer aan het werk gaat? Michiel Greidanus onderzocht het.
Werk speelt in het leven van mensen een belangrijke rol. Het beslaat een groot deel van de tijd, zorgt voor inkomen, biedt een sociale context, geeft trots, zingeving en werkplezier. Daarom verdient het onderwerp ‘werk’ veel aandacht wanneer iemand ernstig ziek wordt. Als werkgever wil je onnodig verzuim beperken, wil je de zieke medewerker betrokken houden en wil je mensen goed begeleiden als ze na een periode van verzuim weer aan het werk gaan. Voor dat laatste is het belangrijk te weten wat een medewerker met kanker verstaat onder een ‘succesvolle werkhervatting’.
Michiel Greidanus is onderzoeker van het Amsterdam UMC en promoveerde op het MiLES project dat is opgezet met als doel om werkhervatting van werknemers met kanker te bevorderen, door het ondersteunen van werkgevers.
Succesvolle werkhervatting: wat is dat?
Wat is eigenlijk een ‘succesvolle werkhervatting’? “Dat gaat niet alleen over terugkeren op de werkvloer of het aantal uren dat je werkt,” benadrukt Michiel. “Door middel van vragenlijsten en gesprekken met werknemers met kanker hebben we onderzocht wat het dan wél omvat. Daarbij bleek vooral ‘plezier in je werk’ een belangrijke factor.”
Als je de belangrijkste factoren voor succesvolle werkhervatting vanuit het werknemersperspectief op een rij zet, kom je tot deze prioriteiten:
- plezier in het werk;
- werken zonder dat dit ten koste gaat van de gezondheid;
- open communicatie met de werkgever;
- vertrouwen krijgen van de werkgever zonder aannames over belastbaarheid;
- welkom voelen op werk;
- goede werk-privébalans;
- gezamenlijke tevredenheid met de situatie (bij werkgever en werknemer).
Zo belangrijk is werk bij ziekte
“Werkgevers spelen een ontzettend belangrijke rol bij succesvolle werkhervatting van werknemers met kanker,” besluit Michiel. “Ook is weer duidelijk geworden hoe belangrijk werk en werkplezier is voor mensen, juist ook bij ziekte. Daarom zullen we ons blijven inzetten om kennis te delen en tools te ontwikkelen die succesvolle werkhervatting van werknemers met kanker bevorderen. Dat doen we onder andere tijdens de Nationale Kanker en Werk Dag. Daar delen we ervaringen van werkgevers, mensen die ziek zijn geweest en experts zoals bedrijfsartsen. Juist door vanuit verschillende perspectieven te kijken, krijg je veel inzicht. Daarnaast bieden we veel praktische handvatten en tools.”
Dit artikel is gebaseerd op een eerdere publicatie in het Jij Speelt de Hoofdrol Magazine, editie 13, verschijndatum 4 augustus 2020. Het originele artikel is hier terug te lezen.
Wil je weten hoe je een medewerker succesvol kunt begeleiden bij de terugkeer naar werk? Neem dan deel aan de Nationale Kanker en Werk Dag op 15 maart 2022. Bekijk hier het hele programma en schrijf je in!