Als je medewerker kanker krijgt: wat moet je doen?
Als je medewerker kanker krijgt, heb je als werkgever een aantal wettelijke verplichtingen. Het heeft ook financiële consequenties. Met deze handige roadmap weet je precies waar je aan toe bent.
Wanneer een medewerker met kanker te maken krijgt, is er een grote kans dat hij of zij zich op een bepaald moment ziek moet melden. De medewerker is overigens niet verplicht om te vertellen wat de reden van het verzuim is. Je mag er als werkgever naar vragen, maar de medewerker hoeft geen antwoord te geven.
Wet Verbetering Poortwachter
Zodra de ziekmelding is gedaan, is de Wet Verbetering Poortwachter van toepassing. Deze heeft als doel het verzuim zo veel mogelijk te bekorten. Werkgever en werknemer moeten zich hier samen voor inzetten, maar de regie hiervoor ligt bij de werkgever.
Roadmap
De infographic Werkkracht bij Kanker maakt duidelijk welke stappen werkgever en werknemer moeten zetten om de werknemer zo goed mogelijk aan het werk te houden. Er is een duidelijk onderscheid tussen het 1e jaar van ziekte, het 2ejaar en daarna. De eerste twee jaar is de ziektewet van toepassing, daarna gaat de WIA gelden.
De Roadmap kwam tot stand door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, OVAL en Re-turn.
Wil je als werkgever of HR-adviseur meer tips over de Wet Verbetering Poortwachter? Neem dan deel aan de Nationale Kanker en Werk Dag op 15 maart 2022. Bekijk hier het hele programma en schrijf je in!