Medewerker met kanker? Schakel een kundige bedrijfsarts in!
De bedrijfsarts speelt een belangrijke rol bij het begeleiden van medewerkers met kanker. Toch blijkt die begeleiding in de praktijk vaak beter te kunnen. Daarom wordt steeds vaker de hulp ingeroepen van oncologisch gespecialiseerde bedrijfsartsen, zogenaamde BACO’s.
Rol van een bedrijfsarts
Wanneer een medewerker ziek wordt, is de werkgever er verantwoordelijk voor om de werknemer zo goed mogelijk aan het werk te houden of weer aan het werk te krijgen. Veel werkgevers huren hierbij een bedrijfsarts in. Die begeleidt de werknemer tijdens de ziekte en bij de terugkeer naar het werk.
De bedrijfsarts houdt daarbij de belangen van werkgever en werknemer in het oog. De gesprekken met de bedrijfsarts zijn vertrouwelijk. Hij of zij mag zonder toestemming van de medewerker geen privé- of medische gegevens delen met de werkgever, huisarts of specialist.
Bedrijfsarts schiet tekort
In 2019 liet de Nederlandse Vereniging van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) via Doneer je Ervaring onderzoek doen onder 3.500 (ex-)kankerpatiënten en 602 naasten naar de impact van kanker op hun werk. Slechts 45 procent van hen werd begeleid door een bedrijfs- of verzekeringsarts. Zij maakten met die arts een persoonlijk plan van aanpak, bespraken medische klachten en kregen re-integratiebegeleiding.
Ruim een kwart van hen geeft echter aan iets gemist te hebben in de begeleiding. Ze missen vooral kennis en expertise over kanker, de behandeling en de gevolgen ervan. Ze voelen zich onbegrepen en geven de begeleiding van de bedrijfsarts een rapportcijfer 4,6. Een dikke onvoldoende dus!
De NFK vond de resultaten zorgwekkend, zo bleek uit de reactie van de directeur-bestuurder Arja Broenland: “Bedrijfsartsen schieten nog vaak tekort in de begeleiding van kankerpatiënten. Kennis over kanker en de gevolgen daarvan lijkt te ontbreken.”
Specialistische begeleiding door BACO
Gelukkig is daar een oplossing voor. Bedrijfsartsen kunnen een beroep doen op het advies van een Bedrijfsarts Consulent Oncologie (BACO). Dit is een gespecialiseerde bedrijfsarts die veel weet over de behandeling van kanker, de effecten die dit op mensen kan hebben en hoe je hier in een werksituatie er het beste mee om kan gaan. Een BACO kan op verzoek van de bedrijfsarts of van de werkgever advies geven over de zaak. Daarnaast kunnen ook anderen naar de BACO verwijzen, zoals de oncoloog, oncologisch fysiotherapeut of oncologisch verpleegkundige.
De BACO bestudeert het dossier van de medewerker, heeft een of meerdere gesprekken met deze persoon en laat deze een aantal vragenlijsten invullen. Op basis daarvan geeft de BACO een advies aan de bedrijfsarts. Die blijft het eerste aanspreekpunt en blijft ook verantwoordelijk voor de begeleiding van de medewerker. Vaak werkt de arbodienst waar de bedrijfsarts bij is aangesloten, met een of meerdere BACO’s. Je kunt ze ook vinden in deze lijst.
De resultaten van het genoemde onderzoek van NFK zijn in dit persbericht uit april 2019 terug te lezen.
Wil jij als werkgever of HR-adviseur beter gebruik maken van de bedrijfsarts wanneer een medewerker kanker krijgt? Of wil je weten wat een BACO voor je kan doen? Neem dan deel aan de Nationale Kanker en Werk Dag op 15 maart 2022. Bekijk hier het hele programma en schrijf je in!