Hersteltraject werknemer met kanker
Wanneer je als werkgever te maken krijgt met een medewerker die kanker heeft, waar moet je dan rekening mee houden? Hoe lang duurt een hersteltraject en hoe weet je wat een medewerker aan kan?
Kanker is een grillige en ernstige ziekte en je kunt nooit van tevoren voorspellen hoe dit gaat verlopen. Hoe kun je dan toch als werkgever en werknemer met elkaar bepalen wat de ziekte gaat betekenen voor de werksituatie?
Werk is belangrijk
Voordat we die vraag beantwoorden, is het belangrijk om vast te stellen dat werk voor veel mensen een enorme houvast kan zijn, júist als ze ziek worden. Het geeft afleiding, sociale contacten en voldoening. Daarom is het belangrijk tijdens het hele ziekteproces met elkaar in gesprek te blijven en te bepalen hoe de werknemer kan en wil blijven werken. Zo draagt werk bij aan het welbevinden van de werknemer en daarmee ook aan het herstel.
Diagnosefase
Vaak voelt iemand die de diagnose kanker krijgt, zich dan nog helemaal niet ziek. Je hoeft iemand dus niet direct te adviseren om zich ziek te melden. Laat de medewerker zelf bepalen waar hij of zij behoefte aan heeft. Na de diagnose zullen er vaak aanvullende onderzoeken volgen, dus de medewerker zal daar ruimte en tijd voor nodig hebben, ook emotioneel. Bied daarvoor voldoende gelegenheid, zowel praktisch als door een luisterend oor te bieden wanneer iemand daar behoefte aan heeft. Dus hoewel de medewerker in deze fase af en toe afwezig zal zijn en tijd voor zichzelf nodig kan hebben, is er grote kans dat deze zich nog niet meteen (volledig) ziekmeldt.
Behandeling & herstel
Van de meeste behandelingen tegen kanker voelen mensen zich ziek. Met name chemokuren zijn berucht. In deze fase zal het meeste verzuim optreden. Toch is het voor medewerkers soms mogelijk en wenselijk om (deels) te blijven werken. Zorg dat je hierover in gesprek blijft en aanpassingen treft waar nodig.
Hoe lang een behandeling duurt, wat het effect daarvan is en of de behandeling aanslaat, is nagenoeg niet te voorspellen. Heel algemeen kun je zeggen dat de behandeling van kanker minimaal een half tot een heel jaar in beslag neemt, maar zeker ook langer kan duren.
Re-integratie
Wanneer de behandelingen zijn afgerond, wil dat niet zeggen dat iemand ‘beter’ is. Zelfs als een persoon schoon wordt verklaard (er is geen kankeractiviteit meer waar te nemen) kan iemand zich fysiek en mentaal nog niet 100% hersteld voelen. Houd daar rekening mee bij de re-integratie. Ga een medewerker niet meteen overbelasten maar neem iemand ook niet onnodig in bescherming. Steeds weer geldt: blijf in gesprek, luister goed en denk mee over oplossingen. Houd ook rekening met terugvallen. Soms doet een medewerker zo zijn of haar best om weer helemaal mee te draaien, dat het zijn tol eist en iemand toch weer wat rust moet nemen.
Altijd maatwerk
Het is dus niet te voorspellen hoe een hersteltraject verloopt. Wat wel zeker is, is dat het een flinke impact op de medewerker heeft en dat die maanden of jaren met de ziekte en de behandelingen te maken kan hebben. Daarom is het belangrijkste advies aan werkgevers: blijf in gesprek met de medewerker, luister goed en pas de werksituatie aan waar nodig. Op die manier blijft het werk een positieve factor in het leven van de werknemer en de organisatie.
Wil je als leidinggevende of HR-adviseur meer tips over het begeleiden van een werknemer met kanker? Neem dan deel aan de Nationale Kanker en Werk Dag op 15 maart 2022. Bekijk hier het hele programma en schrijf je in!