Werk & kanker: wat kun je als werkgever doen om medewerkers goed te begeleiden?
Wanneer een werknemer je vertelt dat hij of zij de diagnose kanker heeft gekregen, wil je als werkgever deze persoon optimaal ondersteunen. Maar hoe doe je dat? Daar is veel onderzoek naar gedaan. Christa van Werkum is ex-kankerpatiënt en blogger. Zij heeft veel publicaties gelezen en zet de belangrijkste tips voor de werkgever op een rijtje, nadat ze een ervaring deelt die duidelijk maakt hoe het niet werkt…
Kanker is een grillige en ernstige ziekte en je kunt nooit van tevoren voorspellen hoe dit gaat verlopen. Hoe kun je dan toch als werkgever en werknemer met elkaar bepalen wat de ziekte gaat betekenen voor de werksituatie?
Zo liever niet
Allereerst een triest re-integratieverhaaltje van lang geleden, toen ik als opleidingsadviseur na langdurige mantelzorg voor mijn ernstig zieke man met een serieuze burn-out uitviel. Mijn toenmalige bedrijfsarts, op zich een aardige man, was van mening dat zieke werknemers na zes weken moesten starten met re-integratie. In mijn geval een onmogelijke opdracht, want ik was compleet uitgeput. Het standaard re-integratie-opbouwschema heb ik dus nooit kunnen waarmaken.
Van mijn leidinggevende kreeg ik al snel als re-integratietaak om te adviseren over wat nodig was om een achterafzaaltje te veranderen in een officieel cursuslokaal voor onze interne bedrijfsopleidingen. Voor iemand wier hoofd tijdelijk matig functioneert was dit een veel te complexe opdracht, met bovendien amper collegiaal contact. Met mijn leidinggevende had ik ook weinig contact, niet echt een betrokken, belangstellende man. Ondanks het feit dat ik hard m’n best deed om een nuttige bijdrage te leveren en verder te herstellen voelde ik me niet gelukkig. Dus niet echt een voorbeeld van een geslaagd, werkplezierbevorderend re-integratietraject. En toen had ik nog geeneens kanker. Dit kan en moet toch echt beter?!
Wat kun je als werkgever wél doen?
Belangrijke vraag is dus: Wat kunnen werkgevers WEL doen om zieke en re-integrerende werknemers met kanker goed te begeleiden? Michiel Greidanus, post-doctoraal onderzoeker bij Amsterdam UMC, is in 2020 gepromoveerd op goed werkgeverschap bij kanker. De belangrijkste tips uit zijn promotieonderzoek onderstaand op een rij:
- Besef dat herstel bij kanker grilliger verloopt dan bij ander serieuze ziekten. Van behandelingen word je in eerste instantie nog zieker en veel kankerpatiënten hebben tijdens hun behandelingen en daarna te maken met flinke vermoeidheid, een sterk wisselend energieniveau en langdurige restklachten.
- Vergroot je kennis over herstel bij kanker. Bij voorkeur samen met andere collega’s. Overweeg om als organisatie een Caring Company te worden.
- Houd gedurende alle fasen van ziekte en herstel contact.
- Wees belangstellend en begripvol, bied emotionele ondersteuning.
- Geef de zieke/re-integrerende werknemer het gevoel dat je hem/haar echt graag wil helpen om terug te keren naar werk, voor zover de gezondheidssituatie dat toelaat.
- Overleg samen met zieke medewerkers welke taken zij, gelet op hun huidige belastbaarheid (fysiek, mentaal, emotioneel) zelf denken aan te kunnen.
- Bied praktische ondersteuning aan, bijvoorbeeld door aangepaste taken, een aangepaste werkplek of flexibele werktijden aan te bieden. Faciliteer een persoonlijke buddy op het werk, die de doorwerkende of re-integrerende kankerpatiënt met raad en daad bijstaat.
- Bespreek regelmatig of de werkhervatting nog steeds aansluit bij de mogelijkheden en interesses van de zieke werknemer.
- Houd samen met de bedrijfsarts actief een vinger aan de pols of de zieke medewerker zichzelf niet overbelast. Want dat komt bij kankerpatiënten nogal eens voor, want we willen zo graag weer ‘normaal’ meedoen.
Tools die jou kunnen helpen
Wil je als werkgever weten wat de laatste inzichten zijn over werk & kanker? En wil je kennismaken met nieuwe tools die je kunnen helpen om zieke medewerkers beter te begeleiden? Neem dan deel aan de Nationale Kanker en Werk Dag op 15 maart 2022.
Bekijk hier het programma en meld je aan!
Over Christa
Christa van Werkum kreeg in voorjaar 2019 op 57-jarige leeftijd de diagnose kanker. Na een intensief behandeljaar en een lange herstelperiode gaat het inmiddels weer goed met haar. Op haar eigen blog ChristaBlogt en websites van externe partijen, zoals de NKWD, schrijft Christa over alle lessen die zij door haar ziekte en herstel heeft geleerd, onder andere op het gebied van kanker en werk.
Bronnen
Christa heeft voor deze blog met name geput uit deze bronnen:
- Greidanus, M. A. PhD. (2020). Return to work of cancer survivors; development and evaluation of an intervention targeted at employers. (Thesis). Amsterdam, UMC.
- Greidanus, M. PhD. (2020). Goed werkgeverschap bij kanker. In: Jij Speelt de Hoofdrol Magazine, (editie 13).