Kanker treft gemiddeld een op de drie Nederlanders. Een groot deel van hen werkt op het moment dat ze ziek worden. De diagnose betekent echter niet automatisch dat een medewerker direct ziekgemeld moet worden. Maar hoe moet het dan wél? Machteld de Bont van Care in company adviseert bedrijven hierover. Zij deelt haar belangrijkste tips voor HR-professionals en leidinggevenden.
Kanker heeft een enorme impact op het leven van een medewerker. Die lijdt immers aan een levensbedreigende ziekte. Veel mensen krijgen het slechte nieuws nadat ze een lang onderzoekstraject hebben doorlopen. Waarschijnlijk zal een medewerker vervolgens de leidinggevende en/of HR daarvan op de hoogte brengen. Veel werkgevers weten niet direct hoe zij met een dergelijke situatie moeten omgaan. De kans is groot dat de werkgever de medewerker naar huis stuurt en voorstelt zich ziek te melden. Dit is een begrijpelijke reactie, want niemand wil een ernstig zieke werknemer onnodig met werkdruk opzadelen. Voor sommige werknemers is dit ook een hele opluchting. Zij zijn blij met een begripvolle werkgever die hen de tijd geeft om het nieuws een plek te geven en daarna de behandelingen te doorstaan. Toch blijkt dat dit lang niet voor alle werknemers een passende aanpak is. Er lijkt soms sprake van ‘goedbedoelde verwaarlozing’.
Werken tijdens chemo?
Je zult misschien denken dat een werknemer die bijvoorbeeld chemotherapie ondergaat, doodziek wordt door die behandeling. En dat hij of zij als gevolg daarvan weken tot maanden uit de roulatie is. Dit beeld blijkt steeds minder vaak te kloppen. De medische behandeling van kanker wordt steeds beter. De bijwerkingen van behandelingen zijn in een aantal gevallen sterk verminderd. Er zijn dan ook steeds meer voorbeelden van werknemers die de chemokuren goed doorstaan. Dat kan ook betekenen dat een werknemer met kanker in staat is tijdens de behandeling van zijn ziekte (deels) te blijven werken. Dat is uiteraard enorme winst voor de medewerker, maar ook voor de organisatie.
De waarde van werk
Werken tijdens de behandeling kan voor een medewerker met kanker heel belangrijk zijn. Een baan geeft een gevoel van eigenwaarde, een sociale omgeving en ontwikkelingsmogelijkheden. Werk staat voor structuur en kan een bron zijn van zingeving. Mensen met kanker beschouwen werk vaak als de poort naar het normale leven. Het werk houdt hen scherp en zij hoeven niet voortdurend aan hun ziekte te denken. Kan een medewerker met kanker blijven werken, dan stimuleert dat om het normale leven door te zetten. Met de juiste begeleiding kun je als werkgever zorgen dat dit mogelijk wordt.
Pro-actief re-integreren
Ook de start van het re-integratietraject van een medewerker met kanker hoeft niet onnodig lang op zich te laten wachten. Het is goed om een bedrijfsarts in te schakelen (en eventueel een gespecialiseerde bedrijfsarts oncologie) die kan ondersteunen als het gaat om inzetbaarheid en belastbaarheid. Ga in gesprek met de medewerker. Geeft die aan dat hij of zij wil en kan werken, dan moet je die kans zeker bieden. Bespreek wat er mogelijk is voor de medewerker en hoe je dat als organisatie kunt bieden. Omdat elke medewerker en elk ziektetraject anders is, is maatwerk hier het devies. Probeer samen een passende manier van samenwerking te vinden. Dit werkt beter dan onafhankelijk van de medewerker een analyse maken van de arbeidsmogelijkheden op basis van een behandel- en ziekteproces.
Bijdragen aan herstel
Je kunt actief bijdragen aan het welzijn van een medewerker met kanker en ervoor zorgen dat de diagnose kanker niet het einde of een onnodige lange onderbreking betekent van zijn of haar loopbaan. Steeds meer mensen overleven hun ziekte en komen terug op de werkvloer. Daarnaast blijft een groeiend aantal kankerpatiënten aan het werk. Bied je goede ondersteuning, dan kunnen zij dit op een goede en verantwoorde manier doen. Dit zal de uitval van medewerkers met kanker tot een minimum beperken. En als het meezit, kun je daarmee bijdragen aan een langdurig en voorspoedig herstel.
Nationale Kanker en Werk Dag biedt praktische tools en ondersteuning
Nu kun je zeggen: dat klinkt logisch, maar de praktijk is nog steeds weerbarstig. Dat is helemaal waar. Juist daarom organiseren we de Nationale Kanker en Werk Dag. Hier brengen we perspectieven samen, geven we tips en lanceren we tools die werkgevers, ondernemers, werknemers en HR-professionals ondersteunen bij het omgaan met kanker op de werkvloer.
De Nationale Kanker en Werk Dag vindt online plaats op 15 maart 2022. Interessante sprekers delen hun kennis, ervaringen, tips en tools. Het evenement is interessant voor iedereen die met kanker en werk te maken kan krijgen: leidinggevenden, HR, werknemers en ondernemers.
Hier vind je het hele programma en kun je je inschrijven.
TIPS
Wil je een werknemer met kanker de kans bieden om te blijven werken, dan kun je daar als HR-professional of als leidinggevende een belangrijke rol spelen.
- Bespreek met de medewerker dat het niet nodig is om zich direct ziek te melden.
- Betrek de bedrijfsarts in een zo vroeg mogelijk stadium.
- Organiseer een overleg tussen medewerker, leidinggevende en HR.
- Bereid een gesprek met de zieke medewerker voor waarin je bespreekt of en hoe deze aan het werk wil blijven.
- Inventariseer samen of er collega’s zijn die extra aandacht moeten krijgen gezien de lading van de boodschap.
- Maak een plan over de manier waarop de zieke medewerker aan het werk blijft. Evalueer dit regelmatig, want de inhoud kan wijzigen.