De Nationale Kanker en Werk Dag laat zien hoe kanker en werk in de praktijk te combineren zijn. Soms komen daarin onverwachte levenslessen naar voren, die niet direct met ziekte te maken hebben. Zoals het inzicht van Ilona Schelle, over de medewerker die niet lekker in zijn werk zat en toen ook nog ongeneeslijk ziek werd.
‘We merkten al een tijd dat hij het niet zo goed deed in zijn functie en hij had er ook niet veel plezier meer in. Daar kwam de diagnose kanker bovenop. We gingen in gesprek over aanpassingen in zijn werk, naar aanleiding van zijn ziekte. Het werd al snel duidelijk dat hij in ieder geval minder moest gaan werken. Ook bespraken we wat hij nodig had, wat voor soort werk hij zou kunnen doen, waar hij energie van kreeg. We dachten niet in functiebeschrijvingen, maar out-of-the-box. Waar ligt je toegevoegde waarde, waar kan je je opgedane kennis en kunde nog maximaal inzetten? Daaruit kwamen andere werkzaamheden naar voren dan bij zijn toenmalige functie hoorden. Dit is zelfs een project met meerdere landen geworden, zeer impactvol en complex.
En wat bleek? Hij bloeide weer op in zijn werk, ondanks zijn ziekte. Toen dacht ik ook: waarom was daar die diagnose voor nodig? Waarom hebben we eerder zo vastgehouden aan zijn functieprofiel? Ik heb hiervan geleerd dat je eerder stappen moet durven zetten om dingen anders te doen, en dat je je daar als werkgever hard voor moet maken. Voor zieke én voor gezonde medewerkers.’
Ilona Schelle deelt haar ervaringen met kanker & werk op 15 maart 2022 tijdens de Nationale Kanker en Werk Dag. Tijdens dit evenement krijgen leidinggevenden, HR-adviseurs, werknemers en ondernemers veel tips en tools over omgaan met kanker op de werkvloer.
Bekijk hier het programma en schrijf je in.