Zet de bedrijfsarts beter in bij kanker
Als een medewerker de diagnose kanker krijgt, heeft dit grote impact op zijn of haar leven en dus ook op het werk. De bedrijfsarts speelt een belangrijke rol bij het begeleiden van de werknemer in de werksituatie. Wat doet zo’n bedrijfsarts precies en hoe maak je daar optimaal gebruik van? Bedrijfsarts Ton Jenner geeft in dit blog advies en vertelt wat de valkuilen zijn.
Verplicht inschakelen
‘Je kunt bij langdurige ziekte niet om de bedrijfsarts heen. Eenvoudigweg omdat een werkgever niet mag vragen naar de medische details en een bedrijfsarts mag dat wel. Bij ziekte van meer dan zes weken is het ook verplicht om de medewerker met een bedrijfsarts te laten praten, vanuit de Wet verbetering poortwachter.
Tot zover de verplichtingen. Maar wat veel belangrijker is: de bedrijfsarts kan vooral een positieve en adviserende rol spelen, zodat de werknemer minder hoeft te verzuimen, zich beter voelt in de werksituatie en daardoor ook de ziekte beter doorstaat.
De rol van de bedrijfsarts
De belangrijkste functie van een bedrijfsarts is het vertalen van medische klachten naar mogelijkheden en beperkingen voor het werk. Ook adviseert hij of zij over aanpassingen om het werken mogelijk te maken. Bij een gebroken been is dat gemakkelijk en daar heeft een bedrijfsarts ook standaard protocollen voor. Als iemand kanker heeft, heb je niet zoveel aan protocollen, omdat er niet veel te voorspellen is. De ziekte is grillig, er zijn zeer verschillende soorten behandelingen en elke persoon reageert daar ook nog anders op. Bovendien heeft elk soort kanker andere eigenschappen, die deels ook afhankelijk zijn van het stadium waarin de ziekte ontdekt is. Daarom is het in het geval van kanker voor de bedrijfsarts nog veel belangrijker om heel goed te luisteren en geregeld contact te hebben met degene die ziek is.
Juist tijdens behandelfase
Wanneer je als werkgever de bedrijfsarts inschakelt, benadruk dan het belang van dat contact. Sommige bedrijfsartsen zeggen als iemand de behandelingen in gaat: neem daar de tijd voor en ik spreek je daarna wel. Dan kan er maanden tussen het eerste en het volgende contact zitten. Dan kun je als bedrijfsarts je werk niet goed doen. Juist tijdens het behandeltraject hebben mensen vragen, krijgen ze te maken met onzekerheden, moeten ze beslissingen nemen en denken ze na over hun werk. Sommigen mensen willen heel graag tussendoor aan de slag, maar denken dat dat niet kan, of dat ze het niet goed genoeg zullen doen. Anderen blijven deels werken, maar merken dat het lastig wordt en weten niet goed hoe ze dat moeten bespreken. In al deze gevallen is de bedrijfsarts een uitstekende bron van kennis en advies.
BACO inschakelen
Omdat kanker zo divers en complex is, hebben veel algemene bedrijfsartsen niet alle kennis paraat. Dan kunnen zij een BACO inschakelen, een Bedrijfsarts Consulent Oncologie. Dat is een bedrijfsarts met extra kennis over de ziekte kanker, de behandelingen en de impact die dat op de werksituatie kan hebben. Die houdt dan een of meer extra gesprekken met de medewerker om meer de diepte in te gaan en gericht advies te geven. De ‘gewone’ bedrijfsarts blijft wel het eerste aanspreekpunt, de BACO is in feite een extra expert-adviseur.
Gebruik die bedrijfsarts!
Het belangrijkste advies dat ik kan geven is: maak gebruik van de bedrijfsarts. Zorg dat er geregeld gesprekken zijn tussen de bedrijfsarts en de werknemer, juist ook tijdens de behandeling. Overigens is dat ook een advies aan de werknemer: die kan zelf ook om die gesprekken vragen. Mijn tweede advies is: schakel specialistische hulp in als dat nodig lijkt. Aarzel niet. Een BACO is ervoor en zal graag de bedrijfsarts bijstaan met advies. Het is zó belangrijk dat je de werksituatie goed begeleidt, dat is niet te overschatten. Werk biedt voor de meeste mensen die ziek worden houvast, voldoening en afleiding. Maar dan moet je het wel goed regelen. De bedrijfsarts is daarvoor de aangewezen adviseur.’
Ben je leidinggevende of HR-manager en wil je meer weten over de rol van de bedrijfsarts? Of wat je nog meer kunt doen om een werknemer met kanker te ondersteunen? Neem dan deel aan de Nationale Kanker en Werk Dag op 15 maart 2022. Bekijk hier het hele programma en schrijf je in!