In 2019 kreeg Christa van Werkum onverwachts de diagnose kanker. Inmiddels gaat het weer goed met haar. Christa blogt regelmatig over haar ervaringen. In 2020 nam ze deel aan de Nationale Kanker en Werk Dag (NKWD). Christa deelt graag haar belangrijkste tips van die dag en raadt iedereen aan: kom in 2022 zelf naar de NKWD voor de nieuwste inzichten.
Haar trouwe volgers weten het inmiddels wel: Christa blog over de wijze lessen die zij heeft geleerd over omgaan met kanker. Op het vlak van re-integratie na kanker was zij in 2020 nog een zoekende beginneling. Daarom deed zij in dat jaar mee aan de Nationale Kanker en Werk Dag. Ze leerde veel en deelt graag haar lessen met andere werknemers en werkzoekenden die te maken krijgen met kanker. Ook voegt ze toe: ‘Als je de meest recente tips en inzichten wilt krijgen, of ervaringen wilt uitwisselen, neem dan deel aan de Nationale Kanker en Werk Dag 2022 op 15 maart.’
Data en meer informatie over NKWD 2022 vind je onderaan dit artikel.
Wat heb ik geleerd van de NKWD 2020?
Christa: ‘Tijdens de Nationale Kanker en Werk Dag 2020 gaven diverse sprekers (experts en ervaringsdeskundigen) wijze raad over wat je als zieke en/of van kanker herstellende kan doen als het gaat over werk. Voor mezelf een fijne benchmark dus. Heb ik het goed gedaan? Of heb ik misschien belangrijke dingen over het hoofd gezien? Wat zijn belangrijke aandachtspunten voor de fase waarin ik nu zit? En misschien hebben anderen hier ook iets aan? Mijn belangrijkste observaties deel ik daarom in deze blog graag met jullie!
- Communiceer functioneel. Dat wil zeggen, denk goed na over: ’Wat vertel ik wel en wat niet? Aan wie en met welke reden?’ Geef je bedrijfsarts als je belangrijkste vertrouwenspersoon openheid over je medische situatie. Je leidinggevende en collega’s hoeven niet per se alle medische details te weten, daar gaat het meer over je inzetbaarheid in werk. Voor werkgevers belangrijke informatie om maatwerk te kunnen leveren. Daarnaast kan het prettig zijn om met één vaste collega in plaats van met het hele team contact te houden, dan hoef je niet alles steeds opnieuw te vertellen.
- Houd contact. In alle fasen van je ziekte-en herstelproces. Met je werkgever en bedrijfsarts (voor zover je die hebt) of met je voormalige opdrachtgevers en je netwerk. In een vorm die bij jou past én die je kan opbrengen. Maak duidelijke afspraken over de frequentie en hoe: face2face, via whatsapp of videobellen (een prima hulpmiddel in tijden van Corona!). Contact is namelijk een belangrijke voorspeller voor succesvolle re-integratie.
- Neem de regie. Ga niet lijdzaam zitten wachten tot anderen (leidinggevende, bedrijfsarts, opdrachtgevers) contact opnemen. Breng je eigen ideeën en wensen in over wat voor jou qua werk en gezondheid belangrijk is.
- Maak (re-integratie naar) werk een vast gespreksonderwerp in contact met je medische behandelaars. Is het raadzaam om tijdens je behandeltraject (gedeeltelijk) te blijven werken of niet? Wat is de prognose over de te verwachten beperkingen tijdens de behandelingen en op termijn? En wat betekent dit voor je belastbaarheid qua werk nu en daarna?
- Vraag hulp aan familie, vrienden of deskundigen bij het maken van belangrijke keuzes en beslissingen over werk. Dat gaat niet alleen over wat qua belastbaarheid verstandig is, maar soms ook over de continuïteit van je eigen bedrijf (als ZZP-er of ondernemer). Neem geen overhaaste beslissingen.
- Gun jezelf de tijd om te herstellen. Want herstellen is hard werken op alle fronten; fysiek, mentaal en emotioneel. Probeer dingen uit, luister goed naar de signalen van je lichaam en ga een tandje lager wanneer blijkt dat je te veel van jezelf hebt gevergd.
- Zoek begeleiding van deskundigen bij je verdere herstel en re-integratie. Bijvoorbeeld in de vorm van oncologische revalidatie, fysiotherapie, sportbegeleiding, begeleiding door een psycholoog die gespecialiseerd is in kanker of gebruik de Untire-app. Vraag aan je werkgever of het UWV of je in aanmerking komt voor een fit-naar-werk- of re-integratietraject bij een extern bureau. Kortom, je hoeft het niet alleen doen!
- Accepteer dat je nooit meer 100% de oude wordt. Daar tegen vechten kost onnodig veel energie. Pas je leven en werk aan op wat nu mogelijk is en niet op wat je allemaal kon voordat je ziek werd.
- Zorg dat je tijdig op de hoogte bent van de (financiële) gevolgen als je na kanker niet meer niet meer het volledig aantal uren (of) in je oude functie kan werken.’
Over Christa
Christa van Werkum kreeg in voorjaar 2019 op 57-jarige leeftijd de diagnose uitgezaaide kanker. Na een intensief behandeljaar en een lange herstelperiode gaat het inmiddels weer goed met haar. Op haar eigen blog ChristaBlogt en websites van externe partijen, zoals de NKWD, schrijft Christa over alle lessen die zij door haar ziekte en herstel heeft geleerd, onder andere op het gebied van kanker en werk.
Wil je als werknemer meer weten over hoe je kunt omgaan met je ziekte in relatie tot je werk? Neem dan deel aan de Nationale Kanker en Werk Dag 2022 op 15 maart 2022. Tijdens het interactieve online evenement delen sprekers hun ervaringen, tips en tools die jou zeker gaan helpen. Hier vind je het programma en kun je je inschrijven.